Przechodząc na weganizm o zastępnikach wiedziałam tyle, co moja kochana pani Grażynka z pobliskiego sklepiku o tym, że nie powinno się sprzedawać przeterminowanych produktów – czyli nic. A szkoda, bo by mi to na początku strasznie pomogło, a może nawet przeszłabym na weganizm trochę szybciej. Dlatego też powstaje ten nie za długi, a wyczerpujący poradnik na temat tego, że wszystko, o czym by się weganinowi nie śniło, już zostało zweganizowane. I może polski rynek takich produktów nie jest tak dobrze rozwinięty, jak np. amerykański to i tak czego nie mamy u siebie w sklepach, nadrabia kreatywność naszych wegańskich blogerek kulinarnych.
Osobiście jajek samych w sobie nigdy za bardzo nie lubiłam – zraziłam się do nich daaaawno temu, jeszcze grubo przed weganizmem, ale to nieco dłuższa historia. Ale wiem, że jest wielu ludzi, którym zdarzy się zatęsknić za smakiem jajecznicy, czy jajka na twardo, szczególnie, kiedy dopiero zaczynają swoją przygodę z weganizmem – ten przewodnik jest między innymi dla nich. Znajdziecie tu także m.in. informacje, czym zastępować jajka w ciastach 🙂 Wszystkie przepisy znajdziecie w Google.
Przeczytaj też poprzednie części o zamiennikach:
Przewodnik po wegańskich zamiennikach mięsa.
Przewodnik po wegańskich zamiennikach nabiału.
ZAMIENNIKI JAJEK
Jajka gotowane, sadzone
* Białko
- Z TOFU
- Z MLEKA SOJOWEGO (I AGARU)
* Żółtko
- Z ZIEMNIAKÓW
- Z MARCHEWEK
- Z TOFU
Jajecznica
- Z MĄKI Z CIECIERZYCY
- TOFUCZNICA
Przyprawy:
- CZARNA SÓL (KALA NAMAK, SÓL JAJECZNA) – nadaje jajeczny smak
- KURKUMA – nadaje „żółtku” kolor
Piana z białek
- AQUAFABA (woda z puszki po ciecierzycy, ubija się identycznie jak jajka)
- ZASTĘPNIK JAJKA (GOTOWIEC)
A co z witaminą D3? Jak ją zastąpić?
PolubieniePolubienie